Her Zaman Haklı Olan Biriyle mi Evlisiniz?

Posted by

Bu özellik bir arkadaşta sinir bozucu olabilir, ancak bu kadar çok duygusal bağ ve sürekli yakınlık içeren romantik bir ilişkide katlanmak çok daha zordur. Her zaman haklıymış gibi davranan biriyle evliyseniz, onlarla olan etkileşimlerinizi daha az çatışmalı hale getirebilecek aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey vardır.

Konuyu daha fazla incelemeden önce, bu konuyla ilgili araştırmaların zorlu olduğunu belirtmekte fayda var. Örneğin kim her zaman haklı olması gerektiğini kabul etmek ister?
Bu karmaşık kişilik özelliğinin tek bir basit nedeni yoktur, ancak her zaman haklı olma ihtiyacı duyan çoğu bireyin ortak bir önemli özelliği vardır: Her zaman haklı olma ihtiyaçları, güçlü ve yaygın bir savunma mekanizmasına işaret eder .

Her zaman haklıymış gibi davranan insanlar, haklı olmaktan hoşlandıklarını bilseler de, bu şekilde davrandıklarını bilinçli olarak anlamazlar çünkü utanç duygularını , yetersizlik duygusunu ve eğer olursa ortaya çıkacak korkuyu fazlasıyla telafi ediyorlar.

Psikolojik olarak, hiçbir zaman yanılmayan erkek ve kadınlar, başkaları onların yanıldığına tanık olursa kendilerini son derece açıkta hissedeceklerdir. Başkalarının önünde her ne koşulda olursa olsun hatalı olmak onlara bir zayıflık ya da kusur yansıtır; hatta çoğu insan burada ya da orada hata yapmayı bir kusur düzeyine yükselmek olarak görmez bile! ?

Savunmasız olmanın duygusal olarak incinmeye yol açtığı erken deneyimlerin geçmişi: Hiçbir zaman yanılmayan erkekler ve kadınlar, bu savunmacı kişilik özelliğini yıllar önce birçoğu bunu, hayatlarının erken dönemlerinde çok önemli birisinin onlara duygusal açıdan güvensiz hissettirmesi nedeniyle geliştirdi. Bu erkek ve kadınların çoğu gençken gardlarını düşürmenin ve savunmasız kalmanın güvenli olmadığını öğrendiler; çünkü gardlarını indirip geçmişte savunmasız kaldıklarında duygusal olarak incindiler, eleştirildiler ve hatta cezalandırıldılar.

Bu sorunu yaşayan diğer erkek ve kadınlar, gelişimleri sırasında kritik noktalarda “başarısız oldukları” gerekçesiyle utandırılıyor ya da zaman zaman okuldaki ebeveynleri veya akranları tarafından kendilerini aptal, hatta zavallı hissettiriliyordu. Yıllar önce, bu bireyler (bilinçsizce, farkında olmadan) egolarını bir daha küçük, yetersiz, kusurlu veya aptal hissetmekten korumak için hendek benzeri savunmacı bir tepki tarzı oluşturmaya başladılar.

Övgü eksikliği, değer verilmediğini hissetme: Çocuğun hayatında bu kişilik özelliğini ortaya çıkaran bir diğer faktör de çocukken yeterince övüldüğünü ve değer verildiğini hissetmemektir. Çünkü bu erkekler ve kadınlar, erkek ve kız çocukları olarak yeterince övülmediği ve değer verilmediği için, ego gelişimleri ve özgüvenleri zarar gördü. Bu erkekler ve kadınlar, yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde, yeterince iyi olamamaktan kaynaklanan kendinden şüphe ve utanç duygularını senaryoyu tersine çevirerek telafi etmeyi öğrendiler. Dıştan bakıldığında, mantık onlara böyle bir kişinin var olmadığını söylese bile, sanki güçlü, üstün ve yanılmazmış gibi davranmayı öğrendiler.
Her zaman haklı olan bir ebeveynle büyümek: Bazı durumlarda her zaman haklı olan kişi bu yönelimi sosyal modellemeye dayalı olarak geliştirmiştir. Spesifik olarak, bu bireyler her zaman haklı olan bir ebeveynle büyümüş olabilirler. Hiçbir zaman yanılmayan ve her zaman haklı olan bir ebeveyne sahip olan çocuklar sıklıkla öfkeli ve kırgın hissederler çünkü ebeveynlerin bakış açısı katı ve adaletsizdir ve sıklıkla gerçekliğe veya nesnelliğe ihanet eder.

Bu çocuklar çoğunlukla, üstün ve her zaman haklı olan ebeveynlerden aşağı oldukları duygusuyla yaşarlar ve çocuklar, doğuştan yeterince iyi olmadıkları ve kendileri kadar değerli olmadıkları duygusunu içselleştirirler. Sonuç olarak, bu çocuklar genellikle çocukluklarını “duyulmadıkları” veya değer verilmedikleri ve önem verdikleri kişiler tarafından reddedildikleri veya dikkate alınmadıkları için kırgın ve öfkeli hissederek geçirirler. Bu duygularla nasıl başa çıkıyorlar? Ebeveynleriyle mağdur oldukları kişilik özelliklerini kullanarak başkalarıyla birlikte hareket etmeye başlarlar, artık başkalarıyla birlikte sanki her zaman haklı olan kendileriymiş gibi davranırlar.

Bu kişilik özelliğinin teşhis açısından anlamı nedir?

Bazı erkekler ve kadınlar için, asla yanılmayan kişilik özelliği daha büyük bir sorunun parçasıdır: Önemli şekillerde çarpıtılmış bütün bir kişilik organizasyonu. Bu bireylerde klinisyenlerin kişilik bozukluğu dediği duruma sahip olabilirler ve bu özellik en çok Küme B kişilik bozuklukları .
Küme B kişilikleri, başkalarına ilişkin çarpık beklentileri, kendine ilişkin düzensiz bir görüşü ve düzensiz ilişkileri içerir. Küme B kişilik bozukluğuna sahip erkek ve kadınlar sıklıkla kendilerini başkalarından üstün hissetme ihtiyacı duyarlar ve bu da çoğu zaman başkalarının düşüncelerini ve duygularını göz ardı etmeyi gerektirir.
Ancak kişilik, bu özelliğin inşasında ve sürdürülmesinde etkili olan tek faktör değildir. Her zaman haklı olma ihtiyacı duyan bireyler, bilişsel (düşünme) tarzlarının bir fonksiyonu olarak bu sorunu yaşayabilirler. Spesifik olarak, sabit fikirleri olan son derece katı bir bilişsel tarza sahip olabilirler. Hiçbir zaman yanılmayan erkekler ve kadınlar , katı, sabit fikir ve davranışları içeren bir bozukluk olan Obsesif-Kompulsif Bozukluk kriterlerinin bir kısmını veya tamamını karşılayabilir .

Benzer şekilde, Otizm Spektrum Bozukluğunun (klinisyenlerin tarihsel olarak ” Asperger Bozukluğu” olarak adlandırdığı ) son derece işlevsel ucunda yer alan erkek ve kadınlar, sıklıkla katı veya sabit düşünce ve davranışlar sergilerler. Bu tür bireyler, belirli bir durumda haklı olduklarını düşündüklerinde, “setleri değiştirmek” ve aynı durumda başka bir kişinin bakış açısını görmekte büyük zorluk yaşarlar.
Önceki bozukluklar, her zaman haklı olma ihtiyacı duyan kişilik özelliğiyle bir arada bulunabilen olası bozuklukların yalnızca bir alt kümesidir. Eşinizin bu kişilik tipini daha büyük bir psikolojik sorunun belirtisi olarak sunabileceğinden endişeleniyorsanız en iyi uygulama, konuyu derinlemesine tartışmak için bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmektir. Bu tür profesyoneller yalnızca kendilerinin klinik olarak değerlendirdiği kişilere teşhis koyabilse de, bir profesyonel durumunuzu dinleyebilir ve bu ilişki dinamiğini daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olmak için geri bildirim paylaşabilir.

Bireyin mevcut yaşamında karşılanmayan ihtiyaçlar:
Eşinizde klinik olarak neler olup bittiğini anlamak yararlı olsa da, eşinizin mevcut yaşamındaki hangi faktörlerin sorunu daha da kötüleştirebileceğini (her zaman ne kadar haklı olduklarını kanıtlama ihtiyacı) düşünmek de yararlı olacaktır. Devrimci nörolog ve psikanalizin kurucusu Sigmund Freud , bir kişinin temel duygusal sorunlarının hayattaki iki alandan birinde ortaya çıktığına inanıyordu: kişinin iş hayatı veya romantik hayatı. Klinik çalışmalarımda bu teorinin son derece doğru olduğunu gördüm. Hiç yanılmıyormuş gibi davranan insanlar, ister romantik hayatlarında, ister ev hayatlarında, ister sosyal hayatlarında olsun, kişisel hayatlarında genellikle karşılanmamış güçlü bir ihtiyaç duyarlar .

Kişinin mesleki veya işe katkı yaşamında karşılanmayan tanınma ihtiyacı:

Bir amaç duygusuna sahip olmak ve ihtiyaç duyulduğunu hissetmek, kişinin refahı için çok önemlidir. İnsanlar, hayata yaptıkları işe katkının önemli olduğunu ve yakınları tarafından değer verildiğini hissetmeye itici bir ihtiyaç duyarlar. İşleri ister kasiyerlikten CEO’ya kadar resmi bir iş olsun, ister evdeki iş hayatları (bir evi yönetmek ve/veya çocuklara bakmak) olsun, kişinin ruh hali ve özsaygısı için bu katkıyı hissetmesi çok önemlidir. Eğer kişinin profesyonel veya iş hayatında tanınma ihtiyacı karşılanmazsa, karşılanmayan açık ihtiyaç genellikle öfke , kırgınlık, üzüntü ve hatta depresyonla sonuçlanacaktır .
İş hayatında karşılanmamış bir tanınma ihtiyacı duyanlar savunmaya geçerler. Karşılanmayan ihtiyaçların fazlasıyla telafisini, kendilerine yakın olan herkesin kendi katkılarını ve genel değer ve değerlerini kabul etmesini sağlamak için daha çok çabalayarak yaparlar. Başka bir deyişle, eğer kişi değer verilmediğini ve takdir edilmediğini hissediyorsa, herkesin kendi değerini ve değerini görmesini sağlamak için psikolojik olarak aşırıya kaçar. Hiçbir zaman yanılmayan erkek ve kadınların böylesine derin, karşılanmamış bir tanınma ihtiyacı olduğundan, enerjilerinin çoğunu savunmasız veya kusurlu birinin tam tersi olarak görüldükleri bir kişilik oluşturmaya adarlar. Dünyaya karşı sanki yetenekli ve diğerlerinden üstün bir otorite figürüymüş gibi davranmaya başlarlar .

Kişinin kişisel yaşamında karşılanmayan tanınma ihtiyacı:

Yeterince mutlu hissetmek ve yakınındaki diğer kişilerle (eşler, partnerler, yakın arkadaşlar, iş arkadaşları ve patronlar) tutarlı ve uyumlu bir şekilde sosyalleşebilmek için insanların kendi kişisel yaşamlarına sahip olmaları gerekir. Saygı ve ilgiye ilişkin temel duygusal ihtiyaçların karşılanması. İnsanlar çok uzun süre fark edilmediklerini, takdir edilmediklerini veya saygı görmediklerini hissettiklerinde kırgın, öfkeli ve hatta depresif hissetmeye başlarlar. Kuşkusuz, her zaman haklıymış gibi davranan biri, günlük yaşamında saygı ve tanınma konusundaki temel duygusal ihtiyaçlarını karşılayamıyor demektir.
Eğer kişi kişisel yaşamında kendisine en yakın olanlar tarafından yeterince değer verildiğini hissetmiyorsa, savunmaya geçecek ve egosunu kötü ya da yetersiz hissetmekten koruyan kişilik özelliklerini ve savunma mekanizmalarını üstlenecektir . Bu kişiler genellikle, kendilerine karşı ortaya çıkan duyguları fazlasıyla telafi etmenin bir yolu olarak asla yanılmam tutumunu benimserler çünkü mevcut kişisel yaşamlarındaki önemli insanlar kendilerini görünmez veya önemsiz hissetmelerine neden olur.

Yaklaşımları neden işe yaramıyor?

Sonuç olarak, sanki hiç yanılmıyormuş gibi davranan kadın ve erkekler, aslında başkalarının kendilerine saygı duymasını ve tanınmasını sağlama amacına ulaşamazlar. Bunun yerine, bu katı kişilik tarzı yalnızca çatışmalara neden olur ve başkalarının onlara daha fazla kızmasına veya hoşlanmamasına neden olur. Ne yazık ki döngü devam ediyor. Hiç yanılmayan kişi daha da tetiklenir çünkü hak ettiğine inandığı saygıyı talep etmek için çok çabalar ama yine de yeterince kabul görmez. Zamanla daha sert ve öfkeli hale gelirler ve değerlerini ve haklılıklarını kanıtlama konusunda daha da kararlı olurlar. Herkes için saygı duyulması ve değer verilmesi ihtiyacı o kadar temeldir ki, insanlar bunu elde etmek için neredeyse her şeyi yapar, bu kendi kendini sabote etmek anlamına gelse bile.

Nasıl başa çıkılır?

Basitçe söylemek gerekirse, eşinizin veya partnerinizin en temel kişilik özelliklerini değiştirmeye çalışmak boşa giden bir çabadır. Bu bireylerin her zaman haklı olma ve asla haksız olmama yönündeki psikolojik ihtiyaçları o kadar güçlü ki, kişilik özelliğinin en yakın akrabası gerçek titanyumdur. Ancak sizin, eşinizin ya da partnerinizin onlara nasıl tepki vereceği sizi değiştirebilecektir.

Nasıl başa çıkıyorsunuz? Bir dizi zihinsel yaklaşım kullanırsınız…

Biraz bakış açısı kazanmak için bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşun
Birincisi, asla yanılmayan bir eşle baş etmenin en etkili stratejisi bir çift terapisti aramaktır. Bu kişilik özelliğine sahip pek çok erkek ve kadın, bir terapistle konuşmak istemeyecek olsa da, özsaygıları, bir terapistin yapıcı eleştirisine veya geri bildirimine dayanacak kadar güçlü olmadığı için, terapi önermek her zaman iyi bir fikirdir .

Savunmacı, her zaman haklı olan kişiliklerini kişisel algılamayın

Eşinizin, sizi üstün, her zaman haklı varlığıyla onurlandırmak için göklerden inmiş gibi davranması kişisel bir duygudur, ancak bu kesinlikle kişisel değildir. Eşiniz mesleki veya kişisel olarak yakın olduğu herkesle bu şekildedir. Eşinizin her zaman haklı olma ihtiyacının, sizin doğuştan aşağı olduğunuzu düşündüklerinin bir işareti olmadığını anlayın; herhangi biri tarafından (yabancı, patron, eş) saygısızlık edilmekten veya değer verilmemekten korkuyorlar ve bu yüzden böyle davranıyorlar. Üstün ve kudretli gibi görünseler de aslında biraz kırılgan bir egodan muzdariptirler. Elbette kendilerini iyi hisseden insanların her zaman haklı olmalarına gerek yok; odadaki en akıllı, en bilge insanlar olmakta ısrar edenler, kendinden şüphe duyma ve düşük özgüvenle mücadele edenlerdir. Asla yanılmayan erkekler ve kadınlar hiçbir zaman gerçekten savunmasız olamazlar çünkü çarpık düşüncelerine göre savunmasız olmak, sonunda onlara zarar verir veya onlara karşı kullanılır.

Savaşlarını seç

Hiçbir zaman yanılmayan insanların ne pahasına olursa olsun kazanmaları ve “En Saygıdeğer” seçilmeleri gerekir. Bu erkekler ve kadınlar, eğer onlara meydan okursanız, nota notunuza uyacaklardır, bu yüzden konu önemli olmadığında bırakın kazansınlar. İkiniz önemli bir konuyu ele alırken, bir veya iki gün konu üzerinde oturun ve konuya ölçülü, duygusal olmayan bir yaklaşım planlayın. Bu insanlara öfke veya hayal kırıklığı gibi her türlü olumsuz duyguyu göstermek, onları yalnızca daha fazla körükleyecektir. Bu bireylerin baş düşmanı hesap verebilirliktir, bu yüzden onları sorumlu tutmaya çalışarak ve adalet isteyerek enerjinizi boşa harcamayın. Bu bireylerin haklı olma ihtiyacı tetiklendiğinde, hiçbir zaman herhangi bir zafiyeti kabul etmeyeceklerdir.

Tetiklendiğinizde uzun bir başa çıkma çıkış listesine sahip olduğunuzdan emin olun
Bir ilişkide adaleti ve gerçekliğin karşılıklı olarak kabul edilmesini bekleyecek kadar deli değilsiniz. Ne yazık ki bu erkekler ve kadınlar bunlara değer vermiyor. Bu kişilik özelliğinden bir daha asla rahatsız olmamak gerçekçi değildir, ancak bunlarla uğraşırken aklınızı kaybetmediğinizden emin olmak gerçekçidir. Yeterli olumlu sosyal çıkışlara sahip olduğunuz sürece, bu durumla iyi başa çıkabilir ve ilişkinin yeterince iyi yürümesini sağlayabilirsiniz.

Genel nokta

Eşinizin her zaman haklı olma ihtiyacını kişisel olarak algılamayın, ancak aynı zamanda eşinizin haklı olma ihtiyacı tetiklendiğinde duygusal olarak da meşgul olmayın. Sonuçta herkesin kusurları vardır ve en yakınlarımıza kendimizi iyi, bağlı ve desteklenmiş hissetmemizi sağlayacak şekilde tepki vermenin bir yolunu bulduğumuzdan emin olmak bizim görevimizdir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir